Ρεπορτάζ : Μάρθα Καϊτανίδη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ξεκαθάρισµα επιχειρεί το υπουργείο Υγείας στον χώρο της φύλαξης βλαστοκυττάρων. Στο πλαίσιο αυτό, οι µόνες τράπεζες που θα συνεχίσουν να λειτουργούν στη χώρα είναι οι δύο δηµόσιες, καθώς ανεβαίνει ψηλά ο πήχυς των κριτηρίων για την ασφαλή...
λειτουργία των ιδιωτικών µονάδων µε αποτέλεσµα να απειλούνται ακόµη και µε λουκέτο.

Σύµφωνα µε τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας, την ηµέρα που θα κατατεθεί το σχέδιο νόµου στη Βουλή για τη «∆ωρεά και Μεταµόσχευση Οργάνων» (πριν από το Πάσχα) θα υπάρξει και συνοδευτική υπουργική απόφαση που θα ορίζει το θεσµικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών βλαστοκυττάρων.

Είναι ενδεικτικό πως στη χώρα µας δραστηριοποιούνται περίπου 22 ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων – οι περισσότερες σε αναλογία πληθυσµού παγκοσµίως – αγνώστου... ποιότητας.

Η Ελληνική Αιµατολογική Εταιρεία από την πλευρά της, κάνει λόγο για παραπλάνηση των νέων γονέων όταν πείθονται να φυλάξουν τα βλαστοκύτταρα του νεογέννητου µωρού τους – µε κόστος περίπου 2.000 ευρώ.

Και αυτό γιατί το επιχείρηµα των ιδιωτικών τραπεζών ότι θα έχουν ένα µόσχευµα στην περίπτωση που το παιδί νοσήσει στο µέλλον από λευχαιµία ή άλλη σοβαρή ασθένεια, καταρρίπτεται επιστηµονικά. «Το οµφαλικό µόσχευµα του ασθενούς δεν είναι κατάλληλο για µεταµόσχευση προς τον ίδιο τον ασθενή», καταλήγουν οι αιµατολόγοι.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραµµατέας ∆ηµόσιας Υγείας Αντώνης ∆ηµόπουλος, η εισήγηση – η οποία ακόµη δεν έχει οριστικοποιηθεί – επικεντρώνεται στην εξασφάλιση της λειτουργίας και στην ενίσχυση των δηµόσιων τραπεζών. Επιπλέον – και αν τελικά δοθεί το πράσινο φως για τη λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών – τα κριτήρια θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Συνεπώς η πρόταση αυτή οδηγεί ακόµη και στην παύση ιδιωτικών µονάδων φύλαξης βλαστοκυττάρων. Αλλωστε, όπως προσθέτει ο κ. ∆ηµόπουλος, το Σώµα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας έχει ήδη διεξάγει κατά το προηγούµενο έτος ελέγχους σε ιδιωτικές τράπεζες και συνεπώς έχουν συνταχθεί εκθέσεις για την ποιότητά τους.

Το τοπίο πάντως φαίνεται πιο ξεκάθαρο για τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων που έχουν διαπιστευτεί από διεθνείς οργανισµούς όπως είναι το Fact Netcord – οι οποίες µετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Πηγή...