Πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώτην ημέρα θα κοστίσει στη χώρα μας και φυσικά στην τσέπη του Έλληναφορολογούμενου η εμπλοκή μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.
 Εν μέσω οικονομικής κρίσης η Ελλάδα ενδέχεται να ξοδέψει πολλάεκατομμύρια ευρώ για την διάθεση και την τήρηση ετοιμότητας μιαςφρεγάτας,ενός ιπτάμενου ραντάρ, ελικοπτέρων και 4 F-16, δεδομένου ότισύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το κόστος ανέρχεται σετουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, το ποσόαυτό θα πολλαπλασιαστεί όταν το ΝΑΤΟ αποφασίσει ότι θα εμπλακείδυναμικά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στο Καντάφι.
 Η χώρα μας ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ υποχρεούται να συνδράμει στιςόποιες ενέργειες αποφασιστούν εν καιρώ στις περιοχές της Λιβύης.Βέβαια, τα έξοδα είναι υπέρογκα για μια “χρεωμένη” χώρα σαν....... τη δικήμας, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος των καυσίμων για τα μαχητικάαεροσκάφη και τα ελικόπτερα, καθώς και τα “λειτουργικά έξοδα” για τηνφρεγάτα, ενώ δεν είναι μικρό το κόστος των “φύλλων πορείας” και τωνημερησίων αποζημιώσεων, όπως αποκαλούνται οι “υπερωρίες” των Ελλήνωναξιωματικών της Αεροπορίας ( 2000 ευρώ περίπου έκαστος),που έπειτα από εντολή του ΥΕΘΑ έχουν μετασταθμεύσει στην στρατιωτική βάση της Σούδας από άλλες μονάδες.
 Έξοδα για καύσιμα, συντήρηση, ανταλλακτικά των γαλλικών καιιταλικών αεροσκαφών που αναμένεται να εγκατασταθούν στη Σούδα και σεάλλες νοτιοδυτικές μονάδες τη χώρας μας καθώς και τα έξοδα “κίνησης”,στέγασης και σίτισης των αξιωματικών από Γαλλία και Ιταλία που θαφιλοξενηθούν στις μονάδες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 800.000 ευρώ την ημέρα.
 Σε περίπτωση ,δε, που “σηκωθούν” ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη έπειτααπό εντολή είτε για αναχαίτιση είτε για υποστήριξη, το συνολικό κόστοςθα αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο. Ενδεικτικά, ένα μαχητικό αεροσκάφοςκαταναλώνει καύσιμα κόστους 20.000 ευρώ την ώρα για να βρεθεί στον αέρα και να αναχαιτίσει.
 Το Πεντάγωνο εν αναμονή των αποφάσεων του ΝΑΤΟ.
 Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο έκανε μια ουσιαστικήκαι επί της αρχής έγκριση του στρατιωτικού σχεδίου, το πρωί τηςΚυριακής. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας το ΝΑΤΟ, αναμένεται να είναισε θέση να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις.
 Η συνδρομή της Ελλάδας
Η χώρα μας έχει δεσμευτεί να δώσει συγκεκριμένα: ένα ιπτάμενο ραντάρπου θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Λιβύης αλλά και ευρύτερα τηκεντρική Μεσόγειο, ένα ελικόπτερο Superpuma για έρευνα και διάσωση, μιαφρεγάτα με το ελικόπτερο της, η οποία βρίσκεται ήδη νοτιοδυτικά τηςΚρήτης.
newpost

Πηγή...