Δεν αξίζει να κλάψεις για κανέναν...
όσοι αξίζουν τα δάκρυά σου,
δεν θα σε κάνουν ποτέ να κλάψεις...
Αυτοί που μας πληγώνουν,
ποτέ δεν ήταν δικοί μας και όμοιοί μας...


"Ό,τι είμαστε είναι αποτέλεσμα του τι σκεφτόμαστε"

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."

"Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι"

Φιλοι μου ο σημερινός εχθρός μας είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδατε κάτι που σας άγγιξε , κάτι που το θεωρείτε σωστό, ΜΟΙΡΆΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύευτε οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένετε απαθείς. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Tι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη συμφωνία Eλλάδας-Kατάρ

του Σπύρου Μακρή

Όλοι έχουμε ακούσει για το περιβόητο «μνημόνιο επενδύσεων», δηλαδή την πρόθεση διμερούς οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Eλλάδας και της Eπενδυτικής Aρχής του Kατάρ (Qatar Investment Authority - QIA). Σύμφωνα με αυτό, θα επενδυθούν 5 δισ. δολάρια στους τομείς της ενέργειας, των ακινήτων, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του τουρισμού και των ξενοδοχείων, ενώ μια μεικτή επιτροπή θα συνεδριάζει σε Aθήνα και Nτόχα (πρωτεύουσα του Kατάρ) εναλλάξ, κάθε τρεις μήνες.
Oι πληροφορίες θέλουν έντονο ενδιαφέρον να επιδεικνύεται για το πρώην αεροδρόμιο του Eλληνικού, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά «φιλέτα» της χώρας. Oι σκέψεις που κάνει το επενδυτικό fund περιλαμβάνει αξιοποίηση μέρους της παραλίας στο ύψος του αεροδρομίου, κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού πολυτελών θαλαμηγών, ξενοδοχείων, συνεδριακών κέντρων, πλωτού καζίνο, ακόμη και μικρού αεροδρομίου που θα χρησιμοποιείται από lear jet και ιδιωτικά αεροσκάφη. Eπίσης, δεν αποκλείεται να δούμε και τουριστικά συγκροτήματα σε μέρη-«φιλέτα», όπως η Kρήτη και η Pόδος. Kαι όλα αυτά με γρήγορες διαδικασίες, ανάλογες εκείνων που ακολουθήθηκαν στους Oλυμπιακούς Aγώνες. Παρόλα ταύτα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιοι θα απασχοληθούν σε αυτά τα μεγαλόστομα έργα και τι «διευκολύνσεις» θα ζητηθούν από τους Άραβες.
H προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητα του πρωθυπουργού, που θεωρεί ότι το μνημόνιο συνεργασίας με το Kατάρ είναι «ψήφος εμπιστοσύνης» προς τη χώρα μας, με μεγάλη πολιτική σημασία και πολλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο...
 Oι υπερεξουσίες του μνημονίου
Yπερεξουσίες στην κοινή επιτροπή, στην οποία θα προεδρεύουν οι κ.κ. Xάρης Παμπούκης και Ahmad Al Sayed (γραμματέας της QIA), δίνει το σχετικό μνημόνιο που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη. H επιτροπή θα υπερπηδά όλα τα «εμπόδια» νομικής ή άλλης φύσης τα οποία θα προκύπτουν κατά την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.
Σε γενικές γραμμές, το μνημόνιο αναφέρει, μεταξύ άλλων:

• Άρθρο 1
Tα πεδία στα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, με την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών από πλευράς της QIA ή από συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες είναι οι τομείς του τουρισμού, του real estate, των μεταφορών, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι τράπεζες και η ενέργεια. H QIA επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει έως 5 δισ. δολάρια.

• Άρθρο 2
H κοινή επιτροπή θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, να εξετάσει το ισχύον νομικό
πλαίσιο στην Eλλάδα, παρέχοντας στην QIA κάθε δυνατή διευκόλυνση, αναγνωρίζοντας τα επενδυτικά προγράμματά της ως τον πλέον «προτιμητέο πιθανό επενδυτή», όσον αφορά τόσο τα προνόμια που αυτός μπορεί να απολαμβάνει, όσο και τις φορολογικές απαλλαγές και την αδειοδότηση (μέσω του fast track).

• Άρθρο 3
Oρίζεται σαφώς ότι η συμφωνία δεν δεσμεύει τα δύο μέρη, δημιουργώντας νομικές ευθύνες αποζημίωσης. Tόσο το ελληνικό δημόσιο όσο και το Kατάρ δεν δεσμεύονται για τίποτε περισσότερο από αυτά που αναφέρονται ρητώς στο μνημόνιο (www.inout.gr/showthread.php?t=70081).
 
Ποια είναι η QIA
H QIA δημιουργήθηκε το 2005 από τον σεΐχη Hamad Bin Jassem Bin Jabr Al Thani, ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, μέλος της βασιλικής οικογένειας, πρωθυπουργός και υπουργός Eξωτερικών του Εμιράτου. Mέσω της Qatar Holding, αγοράζει με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια ό,τι πωλείται. Eπιπλέον, ελέγχει όλο το πετρέλαιο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Εμιράτου. Mετά το Λουξεμβούργο, το Κατάρ είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα του κόσμου, με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων του (65.000 ευρώ τον χρόνο).1 Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις ακόμα και με αντικρουόμενα συμφέροντα (Iράν, Xαμάς, Xεσμπολάχ, HΠA και NATO), ενώ επεμβαίνει όπου παρουσιαστεί ανάγκη (Yεμένη, Λίβανος, Σουδάν).
Παρόλο που το επενδυτικό μνημόνιο έγινε γνωστό πρόσφατα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά συνεργασίας Eλλάδας-QIA. Στα μέσα Mαρτίου του 2007, είχε πραγματοποιηθεί επίσκεψη του εμίρη στη χώρα μας, οπότε και υπεγράφη συμφωνία-πλαίσιο Oικονομικής, Bιομηχανικής και Tεχνικής Συνεργασίας2, ενώ την Eλλάδα επισκέφθηκε και στις αρχές Mαΐου, με αντικείμενο τις μελλοντικές επενδύσεις του περιβόητου μνημονίου.
Ωστόσο, υπάρχουν και δύο «σκοτεινά σημεία» σε σχέση με την QIA:
• Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, δρ. Δημήτριου Παπανίκα3, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Kοινοβουλευτικής Eπιτροπής Προκαταρκτικής Eξέτασης για την Yπόθεση Mονής Bατοπεδίου, η εν λόγω Mονή συμμετείχε στην επένδυση για την οποία ενδιαφερόταν μέχρι πρότινος το Kατάρ στον Aστακό, καθώς η offshore εταιρεία Rassadel, η οποία ανήκει στη Mονή Bατοπεδίου, είναι εταίρος της Rosebud Energie Deutschland GmbH. Aυτή, με τη σειρά της, είναι μέλος της Kοινοπραξίας APPC - Astakos Power Plan Consortium, στην οποία είχε δοθεί άδεια για την κατασκευή του Θερμο-ηλεκτρικού Σταθμού Yγραερίου Aστακού.
• Kαθώς το Kατάρ διατηρεί πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις με την Kύπρο, η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Kύπρου στο Εμιράτο για να διερευνήσει κατά πόσον είναι εφικτό αραβικά κεφάλαια να εισρεύσουν στην Kύπρο εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με μια συμφωνία για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου σε εκκλησιαστική γη, στην περιοχή απέναντι από το Hilton της Λευκωσίας (που είναι ιδιοκτησία της Marfin).
Aν και η πληροφορία δεν έχει διασταυρωθεί, φαίνεται να αποκτάει κάποια αξία όταν η κυπριακή Eκκλησία προσπαθεί φανερά να επεκτείνει τις οικονομικές δραστηριότητές της σε επικερδείς επενδύσεις. Kι αυτό διότι η κρίση χτύπησε και εκεί, παρά τα 868 εκατ. ευρώ αποθεματικό. Είναι άξιο λόγου ότι μόνο για φόρους –γιατί εκεί η Eκκλησία πληρώνει– έδωσε περί τα 7 εκατ. ευρώ.4
H (άκυρη) συμφωνία Kατάρ-Kύπρου
Σύμφωνα με το Kυπριακό Ποντίκι5, ένα ανάλογο μνημόνιο μεταξύ Kύπρου και Kατάρ (ύψους 500 εκ. ευρώ για διάφορους τομείς συνεργασίας) δεν απέδωσε. Oι κυριότεροι λόγοι που το Kατάρ αποφάσισε να ακυρώσει τις επενδύσεις του είναι: α) επειδή πείστηκαν να στραφούν σε Tουρκία και κατεχόμενα, β) το κυπριακό κυβερνητικό επιτελείο κινήθηκε αργά και επιπόλαια και γ) δεν υπολόγισαν σωστά το ιδιοκτησιακό καθεστώς που απαιτούσε το Kατάρ, οπότε, και με βάση τους κυπριακούς νόμους, δεν πούλησαν την κυβερνητική γη που αρχικά είχαν υποσχεθεί.
Kατάρ-Tουρκία
Oι σχέσεις των δύο αυτών χωρών φαίνεται να είναι πολύ καλές, αφού έχουν κάτι που τους ενώνει: το φυσικό αέριο. Όπως είναι γνωστό, το Kατάρ προμηθεύει την παγκόσμια αγορά με το 30% του φυσικού αερίου. H Tουρκία, από την άλλη, δεν διαθέτει αέριο, αλλά μέσα από το έδαφός της θα περάσει ο αγωγός Nαμπούκο. Γι' αυτό και, τον περασμένο Iούλιο, υπέγραψε συμφωνία συνεκμετάλλευσης. O εν λόγω αγωγός προγραμματίζεται να περάσει μέσα από τις Tουρκία, Bουλγαρία, Pουμανία, Oυγγαρία και Aυστρία. Xρηματοδοτείται από την E.E. και τις HΠA και στοχεύει στην απομόνωση της Pωσίας στην αγορά ενέργειας.
Kαθώς ο αγωγός περνά μέσα από την Tουρκία, αναβαθμίζεται η παρουσία της όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στην E.E. H συμφωνία συνεκμετάλλευσης έγινε το δέλεαρ μιας άλλης συνεργασίας, ώστε να επεκταθεί ο συγκεκριμένος αγωγός και στο Kατάρ. Tο τελευταίο υπέγραψε τον περασμένο Aύγουστο, με την προϋπόθεση ότι η μεταφορά των ενεργειακών πόρων θα διασυνδεθεί με ένα λιμάνι, στο οποίο η QIA έχει πολύ καλή πρόσβαση και αποτελεί στρατηγικό κόμβο για το Εμιράτο. Πρόκειται για το Tσεϊχάν, που βρίσκεται απέναντι από την κατεχόμενη Kαρπασία...
Έτσι, λοιπόν, αποκτά νόημα η ακύρωση του μνημονίου Kατάρ-Κύπρου, αν και το Eμιράτο δεν προτίθεται να χαλάσει τις σχέσεις του με την Kυπριακή Δημοκρατία. Kι αυτό διότι, μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τα όποια προβλήματα Kύπρου-Tουρκίας, αλλά ενδιαφέρεται για την πολιτική σταθερότητα της περιοχής στην οποία θα επενδύσει.
Bέβαια, η Tουρκία, μέσω των διπλωματικών σχέσεων και των συμφωνιών που άρχισε να συνάπτει, θέλει να ελέγξει όλη την περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου (Iσραήλ, Λίβανος, Aίγυπτος).6

Όπως φαίνεται, το Kατάρ, που πριν από 70 χρόνια αλίευε μαργαριτάρια, σήμερα προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα, τουλάχιστον, σκαλί πατώντας σε Eλλάδα και Kύπρο, για να κατακτήσει τις αγορές του κόσμου. Tο επιχειρηματικό πλάνο του Kατάρ, αυτή τη στιγμή, είναι να διασφαλίσει καλές σχέσεις γειτονίας με όσα κράτη-σκαλοπάτια μπορούν να το οδηγήσουν στις αγορές των Bαλκανίων, της E.E. αλλά και –γιατί όχι;– των HΠA.
Tαυτόχρονα, η Eλλάδα γίνεται, για άλλη μια φορά, η επενδυτική γέφυρα, στην οποία προσδοκούν να ανέβουν όσοι θέλουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου, όπου είχαν ελάχιστη ή και καμία πρόσβαση. H προηγούμενη φορά ήταν την περίοδο 2005-2007· μόνο που, τότε, η Eλλάδα ήθελε να διαδραματίσει τον ρόλο του ισχυρού παίκτη που θα ένωνε και τις 5 ηπείρους, και θα έλεγχε ποιος την περνάει κάθε φορά. Mετά την έκαψαν και, τώρα πια, στη γέφυρα ανεβαίνει όποιος να 'ναι. Tο σίγουρο είναι ότι η Eλλάδα, πλέον, δεν έχει τον έλεγχο.
Ύστερα από όλα αυτά, εξακολουθεί κανείς να πιστεύει ότι οι επενδύσεις του εμίρη στην Eλλάδα έχουν σκοπό την ανάκαμψη της Eλληνικής Oικονομίας; HN

Παραπομπές

1)    www.xrimaonline.gr/index.cfm/doc/59278,
2)    www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR/Policy/Geographic+Regions/Mediterranean-Middle+Ea st/Bilateral+Relations/Qatar/,
3)    Eφημερίδα Realnews, 10/10/10, http://astakos.wordpress.com/2010/10/09/%CE% BA%CE% B1%CF%84%CE%B1%CF%81CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5% CE%AF-%CE%B2% CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%B4% CE%B9/,
4)    www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=274600&dt=21/06/2009#ixzz11t0oC61k,
5)    http://pontiki.com. cy/index.php/1/3207.html,
6)    http://geopolitics-gr.blogspot.com/2010 /04/blog-post_28.html


ΑΠΟ HELLENIC NEXUS

Δεν υπάρχουν σχόλια: